OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Bavte se zadarmo!

Peníze hýbou světem a nic není zadarmo, kromě pár výjimek, které potvrzují pravidlo. Jednou takovou je i elektronická komunikace. Kromě notoricky známého a často používaného e-mailu jsou to různé programy, takzvané Instant Messengery.

Co si vybrat?

Tyto komunikační nástroje jsou k volnému stažení na Internetu. Vy potřebujete pouze počítač a rychlejší připojení k Internetu. Pak je už jen na vás, jako formu komunikace zvolíte, tedy jestli si chcete spíše psát, povídat, nebo se na sebe i dívat. Bezplatné jsou totiž po Internetu jak textové zprávy a telefonní hovory, tak i videohovory nebo dokonce videokonference.

ICQ

ICQ je vlastně zkratka pro anglické „I seek you“, tedy něco jako „hledám tě“. Je to nejpoužívanější komunikační program na světě. Využívá se hlavně pro přenos krátkých zpráv a chatování, ale umožňuje i přenos souborů nebo telefonování.

Jabber, Miranda IM, Odigo, Google Talk a další

Všechny tyto programy jsou alternativou k ICQ a fungují na podobné bázi. Program Odigo je dokonce s ICQ kompatibilní, což rozhodně nebývá pravidlem. Nejjednodušší jsou asi programy Miranda IM a Jabber. Ty jsou totiž určené jen pro posílání rychlých textových zpráv. Snadné je i používání komunikačního programu od společnosti Google. Tento program s názvem Google Talk využívá bázi Jabberu.

Yahoo! Messenger

Principy programu Yahoo! Messenger jsou o trochu složitější. Tento Instant Messenger však na rozdíl od předchozích umožňuje i chat, konference a audio nebo video komunikaci.

Skype

Skype je nejpoužívanější hlasový komunikační portál. V současnosti si ho zaregistrovalo a využívá ho přes 90 miliónů lidí po celém světě. Primárně je tento program navržen pro komunikaci hlasovou, lze ale používat i pro textovou formu komunikace. Jako všechny tyto programy je i Skype zadarmo, zpoplatněné jsou pouze hovory na pevnou síť a na mobilní telefony. Hovor mezi dvěma uživateli programu je nezávisle na délce hovoru i místech spojení bezplatný. Novější verze Skype pak nabízejí i videohovory, opět zdarma.


20.06.2006