OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Webhosting

Webhosting je pronájem vyhrazeného prostoru na serveru, který zajišťuje provoz internetových stránek, databázových služeb a služeb elektronické pošty, tedy vše, co je potřeba pro provoz Vaší internetové prezentace, elektronického obchodu či jiné internetové aplikace. Díky webhostingu si můžete své webové stránky umístit na Internet, aniž byste museli mít vlastní server. Ceny za webhosting se pohybují v různém finančním rozmezí. Existuje i bezplatná varianta, takzvaný freehosting, který ale nezahrnuje žádné záruky ohledně funkčnosti a má také omezenou technickou podporu.

Pronajímatel serveru bývá označován jako poskytovatel webhostingu nebo také poskytovatel webového prostoru. Poskytovatelů webhostingu je mnoho, od malých specializovaných firem až po obří nadnárodní společnosti. Zrovna v případě webhostingu však velikost poskytovatele nehraje žádnou roli. Díky tomu, že je webhosting záležitostí, kde je velmi důležitý osobní kontakt, získavají v tomto případě výhodu spíše menší firmy. Takové firmy totiž umí nabídnout webhostingové řešení přesně na míru Vašim potřebám a přáním.

Co by měl webhosting zahrnovat

Hosting by měl zahrnovat kompletní webovou administraci, kde si budete moci sami nastavit parametry vašeho webhostingu, hesla, vytvářet subdomény, e-maily nebo databáze. Podle cíle Vašeho projektu se určuje, jaké vlastnosti webhostingu budete potřebovat. Při jejich výběru je však nutné brát ohled na to, že Internet a s ním spojené služby a možnosti se stále vyvíjejí. Samozřejmostí by však měl být e-mail, použití moderních technologií, jako jsou například PHP, MySQL, SSL, dohled 24 hodin denně, analýza návštěvnosti a technická podpora.

Velikost prostoru

Velikost prostoru je základním rozlišovacím parametrem webhostingových programů. Nejvíce prostoru vyžadují internetové aplikace, obrázky, fotografie, videa a hudba. Prostor pro textové informace je zpravidla zanedbatelný. Dobrý poskytovatel webhostingu by Vám měl pomoci předem určit, kolik prostoru budete potřebovat a samozřejmě by pro něj neměl být problém tento prostor zvětšovat či ubírat podle Vašich potřeb.

E-mail

S vlastní doménou můžete mít také vlastní e-mailovou adresu, například jmeno@domena.cz. To velmi usnadňuje spojení Vašeho potenciálního klienta s Vámi. Nejen, že je na první pohled jasné, jak se s kým spojit, navíc tato služby dobře vypadá a sjednocuje celkovou image Vaší společnosti. Menší poskytovatelé Vám obvykle zařídí potřebný počet e-mailových schránek s prakticky neomezeným datovým objemu. V souvislosti s elektronickou poštou také často poskytují podpůrné služby jako WebMail, antispam, antivir a uživatelskou správu schránek.

Zákaznická podpora

U malých společností poskytujících webhosting zpravidla platí, že Vám poskytují nonstop technickou podporu. V případě jakéhokoliv problému se můžete kdykoliv spojit s technikem, který dobře zná Vás i Váš systém.


20.04.2009