OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

17. květen - Světový den informační společnosti

Na den 17. května vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů podle své rezoluce ke Světovému summitu o informační společnosti Světový den informační společnosti.

Svátek má upozornit na význam informačních a komunikačních technologií, a to nejen pro hospodářský růst, ale i pro kvalitu života ve společnosti. Cílem je také připomenout závazek všech členských států OSN k pokusu překonat rozdíly v přístupu k informacím a k moderním informačním technologiím mezi bohatými a chudými státy.

Rozhodnutí připomínat význam informačních technologií Světovým dnem informační společnosti padlo vloni na summitu OSN v Tunisu, kdy o problematice přístupu k informačním technologiím jednaly všechny státy světa poprvé na tak vysoké úrovni.

Světový summit k informační společnosti (WSIS), který se poprvé konal již v prosinci 2003, se pokouší řešit palčivé otázky, jako například kdo a jakým způsobem by měl vládnout Internetu, řídit ho a rozhodovat o zásadních věcech, které se ho týkají, tedy otázka tzv. Internet governance, nebo také kdo a jak by měl financovat rozšiřování informačních a komunikačních technologií v rozvojových částech světa. Na tyto otázky pak navazují další, již poněkud jemnější, jako například otázka svobody slova, resp. regulace obsahu Internetu, otázka autorských a dalších práv, či třeba boj proti spamům nebo informační kriminalitě.

Dále se Světový summit k informační společnosti zabývá i nutností překonávání nerovnoměrného přístupu k informačním technologiím. Zatímco počet uživatelů Internetu na světě prudce stoupá, například na africkém kontinentě má k Internetu přístup stále méně než 3 procenty obyvatel.

V roce 2005 bylo podle údajů Mezinárodní telekomunikační unie na africkém kontinentu celkem 23,5 milionu uživatelů internetu na 858 milionu obyvatel. Na celkovém počtu uživatelů Internetu, kterých byla v roce 2005 přibližně 1 miliarda, se tedy uživatelé z afrických zemí podílejí pouze 2,7 procenty.


19.05.2006