OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Google Earth

Co je to GOOGLE EARTH?

GOOGLE EARTH je program, který umožňuje sledovat celou naši planetu, aniž byste se museli hnout od počítače. Prostě zadáte souřadnice nebo budete libovolně klikat a GOOGLE EARTH s vámi prohlédne určená místa.

Jak program funguje?

GOOGLE EARTH pracuje na zakoupené technologii Keyhole 3D. Na vše se díváte v 3D provedení, můžete si mapu naklánět, otáčet, přibližovat nebo oddalovat.

Cestování pomocí GOOGLE EARTH začíná vesmírným pohledem na zeměkouli z výšky několika tisíc mil. Vyhledávat danou lokaci pak můžete buď přímým zadáním jejího jména nebo, pokud se v krajině dobře orientujete, postupným přibližováním. S ubývajícími kilometry výšky se postupně začnou rýsovat detaily vybrané ve spodní části ovládací obrazovky. Nejdříve hranice států, pak jejich názvy, a pokud chcete, tak například také čísla významnějších silnic apod.

Na mapě si také můžete zapnout zobrazování řady objektů, od restaurací přes benzinová čerpadla, až třeba po golfová hřiště. Zde Google propojil GOOGLE EARTH s programem GOOGLE LOCAL. Tuto funkci lze využít například k plánování tras.

K čemu se dá GOOGLE EARTH využít?

Kromě prohlížení krajiny, plánování tras a vyhledávání různých objektů, například ubytovacích zařízení, je GOOGLE EARTH určen i k průzkumu terénu a plánování povrchových úprav. V základní verzi je možné pouze vyznačovat klíčové body, které se pak dají buď uložit na disk nebo odeslat e-mailem. Pokročilejší verze nabízejí velmi užitečný nástroj pro všechny architekty a stavebníky. Podle zeměpisných souřadnic se zobrazí přesná plocha kdekoliv na světě a poté se do ní zanese například model domu.

GOOGLE EARTH mohou využít také developeři a všichni, kdo plánují investici do pozemků. Na vyhlídnutou lokalitu se mohou podívat pomocí počítače a tak si udělat alespoň hrubou představu o daném pozemku.

Jak je možné GOOGLE EARTH získat?

U tohoto programu existují čtyři verze. Základní FREE je, jak už její jméno napovídá, zdarma dostupná ke stažení na webových stránkách projektu. Má však omezenou kvalitu obrazu a možností detailního zobrazení.

Další verze, GOOGLE EARTH PLUS, nabízí kromě vyššího rozlišení i spolupráci s družicovým navigačním systémem GPS a možnost importovat data přímo z map. Tato verze stojí 20 dolarů.

Verze GOOGLE EARTH PRO za 400 dolarů je určena již zmiňovaným architektům či urbanistům. Přidává totiž další podrobnosti, mimo vyšší kvality obrázků třeba zobrazování vrstev podle rozložení na mapě.

Nejlepší a nejprofesionálnější je pak varianta GOOGLE EARTH ENTERPRISE, která je určena především pro společnosti zabývající se povrchovou úpravou terénu a pozemním stavitelstvím.

Má to nějaký háček?

Samozřejmě, chyby se najdou všude. Českého uživatele například překvapí, že Zlín na mapě stále figuruje jako Gottwaldov, zarazí i nesmyslné německé názvy měst nebo jakési „popolštění“, například u města Wsetín. To jsou však jen drobné chybičky na kráse a doufejme, že budou brzy napraveny.


16.03.2006