OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

GPS navigace - hit letošních Vánoc

GPS je zkratka pro Global Positioning System, v překladu globální polohový systém, který umožňuje v reálném čase určit polohu objektu kdekoliv na Zemi s přesností 5 -10 metrů. Jinými slovy, je to pasivní dálkoměrný systém využívající satelitní navigaci. Pojem pasivní značí, že přístroj GPS pouze přijímá informace ze satelitu, ale sám žádné nevysílá.

Historie GPS

Satelitní navigační systémy začaly vznikat už v 60. letech minulého století, ale až do 90. let byl využíván pouze pro vojenské účely. Až do roku 2000 však GPS navigace pro civilní obyvatelstvo obsahovaly chyby a zaměřování bylo zkreslováno až o několik stovek metrů. Přístroje byly navíc velké a těžké, velmi drahé a málo dostupné. V květnu roku 2000 došlo k uvolnění systému GPS pro civilní užívání a k odstranění chyb. Spolu s rozvojem digitálních komunikací a technologií se na trh dostaly moderní přístroje, které jsou čím dál menší, mají výbornou přesnost a začínají být i cenově dostupné.

Jak GPS funguje?

Struktura systému GPS má 3 části. První tvoří vesmírný segment, jenž reprezentuje soustava 24 družic. Družice vysílá signál s informací o své pozici a s časem odeslání. Z každého místa na zemi je obvykle viditelných 6 družic. K určení dvojrozměrné polohy, tedy zeměpisné šířky a délky, postačí příjem signálu ze 3 družic, zatímco určení trojrozměrné polohy, kde se navíc určuje nadmořská výška, vyžaduje minimální účast čtyř družic. Jinak i zla platí, že čím více družic, tím přesnější je určení polohy. Druhou část systému představuje řídicí segment, který tvoří hlavní řídicí stanice na letecké základně v Colorado Springs ve Spojených státech, 5 monitorovacích stanic a pozemní vysílače. Zde se zpracovávají informace a odesílají se zpět ke družici a odtud do GPS přijímače, kde dojde k aktualizaci uložených dat. Třetí částí jsou GPS přijímače jednotlivých uživatelů, které umožňují přijímat signály z družic, a tak získávat tak informace o poloze a čase. Díky tomu, že přijímače nekomunikují přímo s družicemi, může systém GPS využívat neomezený počet uživatelů.

Druhy GPS navigací

Obvykle se GPS navigace dělí na základní dvě kategorie, GPS mapové a nemapové. Mapové modely v sobě mají předehranou mapu a na displeji je možné sledovat pozici přijímače vzhledem k okolním objektům, především silnicím a sídlům. Některé modely dokáží nahrávat i další, podrobnější mapy do speciální paměti až do podrobnosti jednotlivých ulic. Modely nemapové sice většinou základní mapu také zobrazují, ale nebývají v ní předem připravená orientační a podrobná data. Dále je možné GPS přístroje dělit na ruční, vhodné zejména pro cestování a turistiku, námořní, jež jsou použitelné i k rybářským účelům, aplikační, například pro sledování pohybu objektů nebo řízení přesného času v počítačových sítích, a letecké pro použití ve vzdušné dopravě. U ručních přístrojů je ještě možné vybírat mezi jednoúčelovými zařízeními, PC a PDA navigací a navigačními aplikacemi pro mobilní telefony.

Jakou GPS navigaci si vybrat?

Především si musíte ujasnit, zda chcete používat jednodušší nemapovou GPS, nebo zda chcete i v terénu vidět svoji polohu nad mapou, a samozřejmě také to, zda budete GPS navigátor využívat jako řidiči, jezdci nebo chodci. Další požadavky už vyplývají z konkrétního plánovaného využití.

Pro navigaci při pohybu pěšky je důležitým kritériem váha a velikost přístroje a schopnost co nejdelšího provozu bez externího napájení. Podobné požadavky budou i pro GPS používanou při cyklistice. V tomto případě by mělo hrát roli i snadné upevnění přístroje na řidítka a odolnost proti otřesům, prachu i vodě. To jsou důležitá kritéria i pro výběr té správné GPS navigace i pro pohyb na motorce nebo skútru. V úvahu je také nutné brát snadnou možnost ovládání přístroje v rukavicích.

Pro navigaci v autě nebo v autobusu je výběr použitelných přístrojů opravdu široký a kritériem pro výběr se může stát například bezpečnost. Je-li řidič a navigátor ta samá osoba, měl by za jízdy využívat především navigaci předávající instrukce hlasem a nevyžadující pro svou činnost jakékoli zásahy. Dalším důležitým kritériem pro výběr GPS přístrojů bývá obvykle cena. Ta je však letos obecně mimořádně příznivá, a tak není divu, že se předpokládaným hitem těchto Vánoc staly právě GPS navigace.


19.12.2006