OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Jaké internetové připojení domů?

Podle inzerce, televizních reklam i tiskových zpráv, které se na nás valí, se heslem letošního léta stalo „surfujte po Internetu levně a bez omezení“. Stačí si jen najít ten pravý způsob připojení. Kritérii při výběru toho nejlepšího obvykle bývá cena, rychlost, dostupnost a kvality nabízených služeb.

ADSL

Největší výhodou připojení pomocí ADSL je dostupnost. Linku lze totiž provozovat na všech místech, kde je rozvedena telefonní síť. Pro zavedení služby je nutná aktivní telefonní přípojka s telefonním číslem. Instalace dnes nevyžaduje přítomnost technika – poskytovatelé nabízí možnost zaslat tzv. samoinstalační balíček. Ten obsahuje modem, splitter (zařízení pro oddělní datového a telefonního signálu), kabely a podrobný návod pro zapojení a konfiguraci modemu.

ADSL nabízí dostatečnou kapacitu a rychlou odezvu nezbytnou pro moderní aplikace v podobě IP telefonie (nabízena přímo v balíčku služeb), online hudby nebo hraní online her. Problémem, na který si uživatelé často stěžují, zůstává omezení přenosové rychlosti po překročení datového limitu (FUP – Fair Usage Policy). Přesto je však služba ADSL oblíbená, o čemž svědčí přes 300 000 připojených uživatelů, což je třikrát více oproti minulému roku.

CATV – přípojka kabelové televize

Kabelové sítě byly sice původně vyvinuty pro vysílání kabelové televize, postupem času se však začala využívat velká přenosová kapacita koaxiálního kabelu pro trvalé připojení k Internetu.

Pro kabelové sítě je charakteristická vysoká přenosová kapacita až 50 Mb/s směrem k uživateli (download) a 10 Mb/s směrem od uživatele (upload). I v tomte případě je však uživatel limitován FUP.

Poskytovatelé služby nabízejí bezplatnou instalaci odborným technikem. Ten upraví zásuvku kabelové televize (doplní ji o rozdělovač frekvence – splitter), postará se o zprovoznění kabelového modemu, připojení počítače a nakonec předvede fungující internetové připojení. Cena za aktivaci služby je symbolická a za modem zaplatíte jen vratnou zálohu. V ceně jsou zahrnuté dvě neveřejné IP adresy, další adresa či veřejná IP adresa je za příplatek.

Nevýhodou této možnosti připojení však je, že kabelová přípojka nabízí pokrytí jen ve velkých městech.

Internet přes Wi-Fi

Využití Wi-Fi, tedy bezdrátové sítě, k poskytování Internetu se v poslední době rychle ujalo a rozšířilo. Poskytovatelé Wi-Fi totiž dokázali nabídnout dobré vysokorychlostní připojení i na místech, kde dosud nebylo možné. Internetové připojení se prostřednictvím menších poskytovatelů dostalo i do vesnic a okrajových částí měst, a to prostřednictvím přístupových bodů, takzvaných hotspotů.

Připojení k Internetu přes Wi-Fi lze rozdělit do dvou skupin. První, časově omezené připojení, je nabízeno většinou v uzavřených prostorech, jako jsou hotely, restaurace, čerpací stanice či letiště; druhé, trvalé, je časově neomezené připojení v určitém místě.

Bezdrátové pokrytí ve veřejných budovách či v restauracích ocení například podnikatelé na služebních cestách nebo firemních jednání. K poskytování bezdrátového připojení v interiéru přistoupili také čeští poskytovatelé telefonních služeb.

Trvalé venkovní připojení nabízejí stovky poskytovatelů, a jeho výběr tedy většinou závisí na geografické poloze. Trvalé připojení k poskytovateli vyžaduje externí anténu, výkonnější zařízení a přítomnost odborného technika, který proměří kvalitu signálu a na základě výsledků vybere vhodnou techniku. Cena instalace se tak může vyšplhat až na 7 000 Kč. Kromě takto vysokých pořizovacích nákladů je další nevýhodou rušení příjmu, například při špatném počasí. Proto často poskytovatelé nejsou schopni dodržet kvalitu spojení a s ní související přenosovou rychlost.


17.07.2006