OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Pozemní digitální vysílání

Pozemní digitální vysílání neboli DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) je nový systém přenosu televizního signálu, který by měl postupně nahradit současné televizní vysílání. Pozemní digitální vysílání nabídne lepší příjem signálu i v členitých a odlehlých regionech, nové televizní stanice, kvalitnější obraz, mobilitu a interaktivní služby. Vysíláno je z pevně ukotvených vysílačů a přijímáno standardními anténami, není to tedy vysílání satelitní, ani kabelové.

Co je potřeba pro příjem digitálního vysílání?

Digitální vysílání lze sledovat buď na počítačích a noteboocích nebo na televizních přijímačích. Ke všem televizorům je možné dokoupit digitální přijímač, takzvaný set-top box, který se nainstaluje mezi stávající anténu a televizor. Set-top box přijímá digitální vysílání a převádí je na obraz a zvuk nebo na analogový televizní signál, který je pak přiveden do stávajících analogových televizorů. Pro sledování digitálního vysílání na počítači nebo notebooku je nutné pořídit si DVB-T kartu nebo USB modul.

Kde je digitální televize dostupná?

Digitální televize zatím není dostupná na celém území České republiky. Pokrytí jednotlivých vysílacích sítí, takzvaných multiplexů, se bude postupně rozšiřovat. Již bylo uděleno několik licencí pro nové televizní programy, které by měly začít vysílat do jara 2007. V současné době je možné přijímat řádné digitální vysílání Multiplexu A a tři experimentální vysílání DVB-T. Multiplex A je možné přijímat v Praze, Brně a Ostravě a sledovat tak programy České televize včetně ČT 24 a ČT 4 Sport. Dále vysílá pilotní projekt Czech Digital Group – Multiplex B, na kterém je možné sledovat programy Prima, Top TV, 24CZ, Óčko, TA 3 nebo Noe. Vysílání Multiplexu B je dostupné pouze v Praze. V Praze a Brně dále běží pilotní projekt Telefonici O2 – Multiplex C, v Ostravě je možné sledovat pilotní projekt B PLUS TV a.s.

Platí se za příjem pozemního digitálního vysílání?

Neplatí se žádné aktivační ani měsíční poplatky, všechny programy jsou volné. Až bude digitální vysílání dostatečně rozvinuto, je možné, že se objeví také několik prémiových placených kanálů.

Jaká je budoucnost digitálního vysílání?

Digitální vysílání se bude i nadále rozvíjet. Budou přibývat další programy a digitální vysílání se rozšíří po celém území ČR. V roce 2007 se započne s vypínáním analogových vysílačů. Zcela by mělo být analogové televizní vysílání ukončeno v České republice do roku 2010, v zemích Evropské unie do roku 2012.


19.10.2006