OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Hrozí nám terorismus po Internetu?

Hrozba teroristických útoků se v poslední době stala součástí našich životů. Teroristé využívají všech možných prostředků, aby ukázali svou sílu a odhodlání. S postupujícím rozvojem techniky a Internetu obzvlášť je zákonitě na místě i otázka, zda se naší denní realitou stanou i útoky prostřednictvím tohoto média.

Internet jako podpůrný a komunikační prostředek

Téměř každý den vídáme či slýcháme v televizních či rozhlasových zpravodajských relacích o útocích teroristů především v zemích arabského světa nebo jihovýchodní Asie. Většina těchto zpráv končí informací o tom, která teroristická organizace se k útoku přihlásila, a že tak učinila prostřednictvím Internetu. Tuto skutečnost je podle názorů některých odborníků možné považovat za první projevy takzvaného Cyber-terorismu. Zatím používají teroristické organizace Internet jen jako podpůrný a komunikační prostředek pro své akce, podle odborníků ale drobné indicie ukazují, že během příštích dvou let tato situace změní. Doposud totiž neměli teroristé prostředky pro uskutečnění svých hrozeb po Internetu.

Co je to vlastně Cyber – terorismus?

Přesto je ale problematika Cyber-terorismu podle jiných odborníků přeceňovaná a je jí, zejména díky snaze americké vlády, přikládáno až příliš mnoho pozornosti. Teroristé sice v poslední době používají Internet k zveřejňování a šíření hrůzu nahánějících fotografií a videonahrávek poprav svých obětí například v Iráku, ale běžně také k získávání informací, peněz, nových stoupenců či dokonce lidí ochotných k provedení útoku, tedy sebevražedných atentátníků. To jsou však projevy spíše politického charakteru, které se za terorismus označit nedají. Opravdový Cyber-terorismus totiž spočívá v napadání neveřejných informačních a bezpečnostních systémů v jaderných elektrárnách, elektrorozvodných závodech nebo v bankách a státních organizacích.

S rozvojem techniky a Internetu jdou bohužel ruku v ruce i možnosti teroristů

Celá řada států světa s USA v čele bojuje proti projevům terorismu na Internetu různými způsoby. Americká vláda využívá v současné době například odposlechový systém Echelon, který monitoruje provoz v telefonní síti, na Internetu a dalších komunikačních kanálech a vyhledává klíčová slova, která by se mohla vztahovat k nelegálním činnostem, souvisejících zejména s ohrožením americké národní bezpečnosti. Teroristé ale používají stále vyspělejší technologie, jakou je například steganografie. Ta spočívá v ukrývání textů a obrázků, jejichž vzhled se sice začleněním textové zprávy nezmění, ale s pomocí speciálního softwaru je možné ji přečíst. Najít a dekódovat takto zašifrovanou zprávu je však v záplavě obrázků na Internetu technicky téměř nemožné.

Čekají nás nové, zatím netušené, druhy teroristických útoků?

Internet skýtá řadu možností, sám o sobě je nepřebernou studnicí informací a nyní, v době globalizace, zmenšuje a spojuje celý svět. Této skutečnosti jsou si bohužel dobře vědomi i teroristé, kteří mohou tuto celosvětovou síť zneužít k prosazování svých záměrů. Zatím se naštěstí neprokázaly obavy Spojených států z možných skutečných útoků přes Internet, zda se ale situace do dvou let skutečně změní a internetové ničivé útoky přijdou, ukáže až budoucnost. Události posledních několika let nám totiž jasně dávají najevo, že i nepředstavitelné se může stát denní realitou.


18.10.2005