OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Microsoft Windows Vista

Windows Vista (slovo vista znamená výhled, rozhled) je nejnovější verze operačního systému Windows od společnosti Microsoft. Celosvětový prodej Visty v hlavních světových jazycích byl oficiálně zahájen 30. ledna 2007, česká verze se začala prodávat 1. března.

Microsoft vydal celkem 6 různých edicí: Windows Vista Starter, které jsou primárně určeny pro rozvojové země a o jejich prodeji v České republice se prozatím neuvažuje (obdoba Windows XP Starter) , Windows Vista Home Basic, což je základní nabídka pro domácí uživatele (odpovídá dřívějším Windows XP Home Edition), Windows Vista Home Premium, které v sobe mají prémiovou nabídka pro domácího uživatele, Windows Vista Business (nástupce Windows XP Professional Edition) obsahující nástroje pro kancelář a firemní prostředí, Windows Vista Enterprise, což je rozšířená verze edice Business, a spojení všech edicí do jedné - Windows Vista Ultimate, která nabízí například 36 jazyků zdarma, mezi kterými je možné přepínat, a navíc jako jediná verze obsahuje obě instalační média pro platformy x86 a x64.

Novinky

Ve Windows Vista se objevuje zcela přepracované grafické rozhraní, označované názvem Aero, které obsahuje grafická lákadla jako průhlednost oken a nabídek, trojrozměrné animace, hezčí ikonky přizpůsobené i vyšším rozlišením a podobně. Vista obsahuje také nové vyhledávání na principu indexování souborů, takže výsledky poskytuje prakticky okamžitě. Další novinkou je formát dokumentů XPS založený na XML, podobný formátu PDF od Adobe Systems. Cílem formátu XPS je umožnit uživatelům prohlížení, tisk a archivaci dokumentů i bez programu, který dokument původně vytvořil. Ve Windows Vista je dále obsažena zcela nová implementace sady protokolů počítačových sítí. Další důležitou novou vlastností je podpora diagnostiky problémů se sítí. Za pomoci technologií jako UPnP má Vista dostatek informací o okolní síti, což umožňuje přehledně zobrazit síť a její konfiguraci z pohledu operačního systému, ale i pomoci uživateli při hledání a odstraňování potíží. Dalšímu novinkami jsou mimo jiné vestavěná podpora pro vypalování DVD, nativní podpora formátu RAW, který se používá ve většině profesionálních digitálních fotoaparátů, vestavěný hodnotící nástroj Windows System Assessment Tool (WinSat), který analyzuje části systému a umožňuje ho porovnávat s jinými a optimalizovat jeho výkon, nebo systém Ximage pro ukládání diskových obrazů, který zkracuje trvání instalace Windows Vista na 15 minut. Pro snadný a bezpečný běh aplikací, které bezpečnost nemají správně implementovanou, obsahují Windows Vista také takzvanou virtualizaci souborů, což je schopnost automaticky vytvářet soukromé kopie souborů, které může aplikace používat v případě, že nemá k původním souborům požadovaná oprávnění. Z důvodů větší bezpečnosti je zavedeno také vylepšené šifrování souborů, které umožňuje snadně chránit data na přenosných paměťových médiích či noteboocích. Jinou novinku ocení především rodiče nebo učitelé. Pro ně je totiž určena speciální Rodičovská kontrola, díky níž mohou filtrovat obsah spouštěných webových stránek nebo určit, které programy může dítě spouštět nebo které hry může hrát.

Nároky systému Windows Vista

Všechny nové schopnosti systému Windows Vista vyžadují vysoké nároky na hardwarové vybavení počítače. Doporučené požadavky jsou:1 GHz 32bitový (x86) nebo 64bitový (x64) procesor, 1 GB systémové paměti, grafický procesor umožňující spuštění grafického rozhraní, 128 MB grafické paměti, pevný disk s kapacitou 40 GB a s 15 GB volného místa, jednotka DVD-ROM, zvukový výstup a samozřejmě připojení k Internetu.

Nevýhody systému

Nejčastější a pravděpodobně nejdůležitější námitkou je velká hardwarová náročnost. Pro rychlý běh systému Windows Vista jsou dokonce doporučeny ještě o něco rychlejší sestavy, než jsou základní nároky popsané výše.. Některý hardware můžeme mít navíc s Windows Vista problémy a uživatel bude muset shánět aktualizované ovladače. Rozšířenou námitkou je také kritika zabudovaných ochran DRM (Digital Right Management), kdy si obsah může vyžádat šifrované spojení s výstupním komponentem, což může vést k nestabilitě a neúměrným systémovým nárokům. Drobností, která ale mrzí velkou část uživatelů, je to, že v české verzi Windows Vista není k dispozici ovládání hlasem. Nevýhodou může být také vyšší cena. Odborníci a uživatelé oceňují novinky nebo grafiku, přesto podle slov většiny z nich nepřinesly Windows Vista žádnou revoluci.


20.06.2007