OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Správa počítačové sítě

Správa počítačové sítě je náročná činnost, která vyžaduje rozsáhlé technické zázemí a především znalosti, které je třeba stále zvyšovat. Pro běžného uživatele počítače je výhodnější, pohodlnější a levnější správu sítě přenechat specializované firmě, která technickým zázemím a odbornými znalostmi disponuje.

Co správa počítačové sítě zahrnuje?

Největší výhodou pro klienta firmy, která se správou sítě zabývá, je trvalý vzdálený dohled a monitoring celé sítě, servis a poradenství kdykoliv je potřeba a samozřejmě také pravidelné prohlídky jedním přiděleným servisním technikem, který velmi dobře zná potřeby klienta. Správa sítě dále zahrnuje kontrolu stavu celé sítě včetně proměření kabeláže, kontrolu softwarového vybavení, správu uživatelských účtů, správu serverů i jednotlivých stanic, správu připojení k Internetu a také důležitou správu bezpečnostní politiky.

Jaké jsou výhody?

Pokud se obrátíte na specializovanou firmu, získáte mnoho výhod. Při zahájení spolupráce se obvykle provádí audit informačního systému, kdy se zkontroluje stav celé sítě a softwarového vybavení. Na základě auditu pak pracovníci firmy klientovi doporučí změny, které povedou k optimalizaci pracovních procesů a nákladů a také k minimalizaci rizik spojených s odstávkou systému vlivem nějaké závady. V případě řešení těchto závad provádí odborné zásahy servisní technik, který co nejrychleji definuje problém a pracuje na jeho odstranění a znovuuvedení systému do provozu tak, aby se klient mohl v co nejkratším čase bez omezení znovu věnovat své práci. Výhodou při správě sítě zajišťované specializovanou firmou jsou také služby odborného konzultanta. Ten klientovi poradí s problematikou informačních systémů a mimo jiné doporučí optimální řešení přesně na míru přáním a potřebám klienta. Servisní technik a odborný konzultant také pomáhají předcházet problémům, aby nedocházelo k havarijním stavům omezujícím nebo dokonce zabraňujícím práci uživatelů. Velký důraz při správě počítačové sítě je samozřejmě dán na bezpečnost dat a zabránění jejich ztráty.


20.11.2007