OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Zabezpečovací systémy

Doba všech svátků a dovolených není jenom dobou klidu a pohody, ale bohužel také časem, kdy se zvyšuje pravděpodobnost, že Váš dům nebo firmu navštíví nezvaná návštěva. Lidé jezdí na návštěvy, chodí na různé večírky, zaměstnanci mají dovolené a sídla firem jsou prázdná – to vše láká zloděje. Jednou z možností, jak zlodějům v jejich činnosti zabránit, samozřejmě kromě opatrnosti, jsou zabezpečovací systémy.

Co jsou zabezpečovací systémy?

Technologie moderních zabezpečovacích systémů, stejně jako protipožárních systémů a dohledových systémů, jsou úzce spojeny s informačními systémy. Často bývají propojeny s telefonními nebo počítačovými systémy a umožňují tak například možnost sledování přes Internet nebo vzdálené ovládání či upozorňování pomocí telefonu. Kvalitní elektronický zabezpečovací systém zajistí komplexní zajištění objektu a chrání tak mimo jiné před neoprávněným vniknutím cizí osoby, vloupání, úniku plynu nebo zatopení vodou a také včas ohlásí vznikající požár.

Jak systémy fungují?

Každý systém má svůj zabezpečovací obvod, který umí naprogramovat velký počet kombinací ochranných kódů. Po aktivaci těchto ochraných kódů následuje stav hlídání. Pokud není po vstupu do objektu do určité doby zadán správný kód, spustí se poplach. Čidla všech smyček mají být vždy zapojena do uzavřené proudové smyčky, kterou v klidovém stavu prochází proud. Poplach se tedy spustí i v případě, že je obvod narušen zvenčí, například při narušení kabelu nebo poškození jiného zařízení systému. Každý zabezpečovací systém totiž obsahuje řadu čidel, která hlídají zabezpečovaný prostor a která jsou připojena k ústředně pomocí uzavřených proudových smyček. Ústředna se nejčastěji ovládá klávesnicí a většinou je vybavena záložním zdrojem napájecího napětí. Ohlášení poplachu pak může probíhat různými způsoby - ústředna má výstup pro sirénu (výkonový tranzistor) a pomocný výstup. Do tohoto výstupu je možné připojit některý z telefonních automatů schopných zavolat předem nahranou zprávu na několik zvolených čísel. Tato funkce je nainstalována tak, aby ji nebylo možné zrušit vyvěšením nebo poruchou telefonu. Obdobnou funkcí je například posílání zpráv na pager nebo modul GSM, který v případě poplachu vyšle běžným způsobem SMS zprávu.

V současné době, kdy se technika stále zdokonaluje, určitě není zbytečné využít ji pro ochranu svého majetku.


20.12.2007