OCTOPUS - Měníme způsob, jakým lidé pracují

Profesionální tvorba webových stránek

Stále více lidí v České republice má přístup na Internet, ať doma, v práci nebo ve škole, a kvalitní webová prezentace firmy se tak stává nezbytnou součástí prezentace výrobků či služeb. Pokud jsou ovšem webové stránky firmy nekvalitně a nepřehledně zpracované, může se stát, že potenciální zákazníky spíše odradí než přitáhnou jejich pozornost. Proto se jistě vyplatí investovat a webové stránky si nechat vytvořit specializovanou firmou na míru.

Tvorba webových prezentací neboli webdesign v sobě spojuje hned několik oborů: design, tedy grafiku, marketing, psaní textů a v neposlední řadě samozřejmě i programování. Je téměř vyloučené, aby jeden člověk dokázal všechny tyto profese zastat v plném rozsahu a kvalitě.

Design

První, co návtěvníka Vašich webových stránek osloví, je design, tedy grafické zpracování stránky. Specializované firmy zaměstnávají profesionály, kteří přesně vědí, jak návštěvníka zaujmout a jakým způsobem vytvořit originální vzhled, který Vaše webové stránky odliší od jiných. Samozřejmě je při tvorbě dáván velký důraz na snadnou orientaci na stránkách. I toto vychází z pravidel, který grafik dobře zná a umí použít. Dobře vytvořená navigace návštěvníkovi velmi usnadňuje pohyb po webových stránkách a zaručuje, že žádný odkaz nezůstane skrytý a že se dozví všechny potřebné informace. Součástí této navigace mohou být například grafické a textové bannery odkazující na významné části stránek. Přehledně a nápaditě zvolená struktura těchto odkazů má společně s grafikou velký podíl na úspěchu webových stránek.

Obsah

Většina firem se zaměřením na tvorbu a správu webových stránek spolupracuje také s odborníky přes marketing, reklamu nebo PR. Ti na míru Vaší firmě připraví texty, ve kterých vyzdvihnou důležitá fakta a aplikují všechny zásady efektivního zpracování textu, mimo jiné to, že texty by neměly být příliš dlouhé, že je vhodné text přehledně rozdělit do více menších částí a klíčová slova v textu vyznačit tučně. Součástí týmu specializované firmy bývá také korektor, který odpovídá za gramatickou a stylistickou správnost textů, a také kvalifikovaní překladatelé, kteří texty přeloží do potřebných cizích jazyků.

Moderním trendem v oblasti tvorby webových prezentací je tzv. optimalizace pro vyhledávače (SEO – Search Engine Optimisation). Cílem každého projektu je, aby ho návštěvníci z předpokládané cílové skupiny snadno a rychle našli. Jednou z nejdůležitějších zásad pro vytvoření úspěšného webu je proto zajištění jeho neustálé aktuálnosti. Profesionální firma zpravidla reaguje na požadavky klienta rychleji než "domácí webmaster".

Technické řešení

Nedílnou součástí kvalitní webové prezentace je i kvalitní technické zpracování. Dnešní webové stránky již nejsou jen pouhé nástěnky s obsahem, ale často obsahují například internetové obchody, interaktivní manuály nebo hry, což vyžaduje profesionální zpracování. Oblast počítačové techniky a Internetu se velmi rychle vyvíjí a trendy se mění každou chvíli. Profesionálové zavádějí stále nová a kreativní řešení jak funkcí, tak i grafiky, a tím významně přispívají k větší návštěvnosi Vašich webových stránek, potažmo k větším ziskům Vaší společnosti.


20.01.2008